Pages

The No Cry Sleep...

LE:

Raluca a scris aici despre cartea de mai jos, carte cu care ea insasi mi-a facut cunostinta :D
http://alexcreste.blogspot.ro/2011/09/despre-no-cry-solution.html


Acum aproape un an am tradus din cartea lui Elisabeth Pantley o buna parte, cautand solutii cu care sa-l adorm pe Santiago mai usor si mai repede, pentru ca ajunsesem amandoi la un chin: incepeam culcatul la 9-10 seara si ajungeam sa sarim peste 11. Am ramas absolut cu gura cascata citind ca un copil la varsta lui ar trebui culcat incepand cu 6-7 seara si ca necazurile noastre erau de la faptul ca el era super extenuat la ora la care ma "induram" eu sa-l culc. Asa ca am citit voiniceste The No Cry Sleep Solution si, cu inima in dinti, dar si complet sceptica, am culcat brusc copilul la ora 7.30 in loc de 9-10-11. Long story short, a functionat! Regretul meu este ca nu am facut-o mai devreme.

Traducerea este absolut indoielnica, a fost scrisa la mare repezeala (ca tot ce am facut in ultimii 2 ani :) ), dar poate este folositoare cuiva chiar si asa:

Pasi pentru a-ti ajuta copilul sa doarma:

1. Verifica daca bebelusul doarme in siguranta (atentie la sufocare, hainute, alte pericole) (paginile 43-58)
2. Invata notiunile de baza despre somn: (paginile 59-69)
- ritmul circadian
- ciclurile de somn la copii
- ce reprezinta o problema de somn
- cat trebuie sa doarma un copil (valori medii):
Varsta Nr de somnuri Durata somn de zi Durata somn de noapte Total ore de somn
1 luna 3 6-7 8 ½ -10 15-16
3 luni 3 5-6 10-11 15
6 luni 2 3-4 10-11 14-15
9 luni 2 2 ½-4 11-12 14
12 luni 1-2 2-3 11 ½ -12 13-14
2 ani 1 1-2 11-12 13
3 ani 1 1-1½ 11 12
4 ani 0 0 11½ 11½
5 ani 0 0 11 11
- despre mesele de noapte
- care trebuie sa fie asteptarile reale legate de somnul copilului

3. Noteaza programul de somn al copilului (paginile 70-80)
4. Alege metodele de adormire a copilului:- metode pentru copii 0-4 luni
(partea asta am sarit-o)





- metode pentru copii 4 luni – 2 ani
1. Pregateste-te pe tine prima, analizandu-ti f sincer nevoile si scopurile
Trebuie sa identifici daca exista cu adevarat o problema si daca da, este ea in rutina copilului, in felul in care te raportezi tu la ea sau e doar in mintea celor din jur? Daca vreti sa schimbi lucrurile doar pentru ca cei din jur spun ca un copil ar trebui sa doarma intr-un fel sau pentru ca alti copii dorm altfel, urmeaza un drum greu si nu neaparat de succes.
Daca ai un copil care se trezeste de 1-2 ori pe noapte si poti trai cu asta, poate nu e nevoie de nici o schimbare. Daca vrei o schimbare, trebuie sa-ti stabilesti un scop realist. 12 ore de somn neintrerupt, la anumite varste, nu este un plan realist, pentru ca in primii 2 ani de viata 1-2 treziri / noapte sunt normale (se intampla la 50% dintre copii).
Fiecare trebuie sa afle f clar ce reprezinta o problema si ce nu (daca un copil se trezeste la fiecare ora, este clar o problema), cel mai usor raspunzand sincer la urmatoarele intrebari:
- Sunt multumit de cum stau lucrurile acum sau devin nervos, frustrat, plin de resentimente?
- Ritmul de somn pe care il are acum copilul imi afecteaza negativ relatia cu sotul, cu ceilalti copii sau munca?
- Este copilul meu fericit, multumit, sanatos si pare odihnit?
- Eu sunt multumita, sanatoasa si odihnita?
- Care ar fi asteptarile mele reale de la copil la varsta asta?
- Ce program de somn ar fi “acceptabil”?
- Ce program de somn ar fi “fericire pura”?

2. Reticenta de a renunta la momentele pe care le petrece noaptea cu copilul.S-ar putea sa-ti fie greu sa renunti la momentele de liniste pe care le petreci noaptea cu bebelusul, cand toata lumea doarme si e liniste, alaptandu-l, leganandu-l sau pur si simplu stand langa el. Daca esti cu adevarat pregatita sa renunti la asta, trebuie sa-ti permiti sa treci intr-o etapa noua a relatiei cu copilul, in care totul se va petrece ziua.

3. Ingrijorarea legata de siguranta copilului.
Odata ce stii sigur ca el este in siguranta in timp ce doarme, te vei obisnui mai rapid cu perioadele mai lungi de somn, fara sa mai stai stresata (mai respira? e totul in regula? etc)

4. Speranta ca lucrurile se vor schimba de la sine.
Cazurile in care un copil care se trezeste de multe ori pe noapte, incepe brusc sa doarma mai bine, fara nici un ajutor din exterior, sunt foarte rare.

5. Prea obosit ca sa incepi schimbarea.
Schimbarea cere efort si cand esti prea obosit, ai tendinta sa lasi lucrurile sa mearga la fel. Daca vrei cu adevarat sa ajuti copilul sa doarma, trebuie sa te fortezi sa urmezi planul, chiar daca e miezul nosptii, chiar daca e a 10 a oara cand se trezeste etc. Trebuie sa ai mereu in minte ca asta se va intampla pentru o perioada scurta de timp, de cateva saptamani si sa nu uiti ca alternativa poate dura chiar ani de zile.

Daca dupa toate aceste lucruri consideri ca si tu si copilul sunteti pregatiti, este timpul sa incepi. Nu maine, nu joi, ci acum, in seara asta.

6. Pregateste copilul
- hraneste-l echilibrat si suficient in timpul zilei (atentie la ultima masa, sa contina alimente usor digerabile)
- daca este alaptat, copilul trebuie sa primeasca san mai des in timpul zilei (atentie la alimentatia mamei care alapteaza)
- asigura-i tot confortul pt noapte (spalat, scutec curat, pijama adecvata etc).

7. Esential: Creaza “bedtime routine” (in ora premergatoare orei de culcare) prin (mai mult sau mai putin):
- baie calda si relaxanta
- masaj
- citeste-i o poveste
- canta-i ceva linistit
- faceti o plimbare
- legant
- alaptat / lp

Ora de dinainte de culcare trebuie sa fie f linistita. Rutina trebuie sa se desfasoare intr-o camera cu lumina obscura, in dormitor intunecat, vorbind cu voce linistita si inceata si aplicand propria rutina de somn. Creaza-ti propria rutina, in functie de copilul tau. Un exemplu de bedtime routine:
7.00 PM baie
Masaj cu ulei
Intrarea in pijamale
Citit 3 povesti
Stins lumina
Cantecel de leagan
Alaptat / lp
Mangaiat pe spate
Somn

Urmeaza exact aceeasi rutina in fiecare seara. Incearca sa nu iesi din camera copilului in perioada de acomodare cu rutina. Daca ajungi acasa dupa ora de incepere a rutinei, urmeaza toti pasii, dar incearca sa-i scurtezi putin (de ex citeste doar o poveste in loc de 3).

Rutina ajuta la reglarea ceasului biologic al copilului (inafara copilului, rutina te ajuta si pe tine sa-ti organizezi timpul, reducand stresul si tensiunea).

Cea mai buna rutina este una flexibila. Urmeaza rutina de fiecare seara, cu toti pasii, dar fii atenta la copilul tau. De ex. daca acesta este agitat sau casca, nu mai e momentul de baie si povesti.

Bedtime routine este importanta de-a lungul intregii copilarii. Pana spre 10 ani copiilor le face placere sa petreaca seara timpul cu parintii. Citind carti, povestind etc sau pur si simplu petrecand timpul impreuna, linistiti… totul reprezinta importante ritualuri prebed. De fapt, parintii care nu au format aceasta rutina, petrec ultima ora inainte de culcare luptandu-se cu copiii, incercand sa-i puna la somn, in timp ce acestia privesc somnul ca neplacut si inutil. La un moment dat ritualul nu mai este necesar si dispare de la sine (iar parintii regreta asta #61514; ).

8. Stabileste ora de culcare devreme
Foarte multi parinti pun copiii la culcare mult prea tarziu, adesea sperand ca daca bebelusul este cu adevarat obosit, va dormi mai bine. De fapt, asta are efect invers, copilul devenind supra obosit. Aparent intarzierea orei de culcare chiar si numai cu jumatate de ora poate afecta somnul copilului.
Ceasul biologic al copilului este setat pentru o ora de culcare devreme. Cand parintii folosesc acest lucru, copilul adoarme mai repede si doarme mai mult timp si mai linistit. O ora indicata pentru somnul de noapte este 6.30 – 7.00 PM. Este de preferat ca bedtime routine sa inceapa cu 1 ora inainte de ora de culcare.

Multi parinti se tem ca daca pun copilul la culcare devreme, asta inseamna ca trebuie sa se trezeasca f devreme. Sau ajung acasa f tarziu si vor sa mai petreaca putin timp cu copilul. Insa ora de culcare devreme nu inseamna trezire devreme. Dimpotriva, un copil supra obosit, care adoarme prea tarziu, se poate trezi f devreme. Insa cei care dorm de la 7-8 PM au un somn lung si linistit. Pentru parintii care lucreaza este mai bine si mai usor sa se trezeasca 1 ora mai devreme dimineata si sa petreaca timp cu copilul, decat seara inainte de culcare. Pentru toti ceilalti, orele de seara in care copilul doarme reprezinta “me” time.

Cum afli care este ora potrivita de culcare pentru copilul tau?
Daca ai culcat pana acum copilul prea tarziu, poti incerca 2 variante:
- incearca sa-l culci mai devreme cu cate 15-30 de min timp de 2-3 nopti si fii f atent cat de repede adoarme, care este ora de trezire si cat de bine dispus se trezeste, asta pana afli care este cea mai buna ora;
- incepand cu 6.30 PM observa cu atentie copilul. Imediat ce da semne de oboseala, pune-l la culcare, chiar daca in seara de dinainte a adormit la 11.00. Cand faci asta, redu zgomotul din casa, tine camera lui intunecata, ca si cum ar fi mijlocul noptii. Daca ora asta este mult diferita de ora lui obisnuita, copilul poate crede ca e vorba de un somnulet (nap) si ca se va trezi curand. Daca face asta, incearca sa intervii imediat, pana nu se trezeste de tot. Urmeaza metodele obisnuite de adormire (alaptat, leganat etc), metine camera in intuneric si liniste ca si cum e mijlocul noptii. Poate dura o saptamana sau mai mult pana copilul se va obisnui cu noua ora de somn.

9. Urmeaza o rutina de zi
Specialistii spun ca un copil ajunge sa stea treaz si sa doarma la aceleasi ore cam pe la 40 de saptamani!
Rutina de zi este la fel de importanta, desigur putand fi si mai flexibila ca cea de seara, dar trebuie urmata si – f important – sa nu aiba fluctuatii majore, mai ales in timpul weekendurilor.

Exemplu de rutina de zi:
7.00 trezirea
Imbracarea
Mic dejun
Joaca
11.30-12.00 Pranz
12.-13 Nap
Dupa somn, o gustare
Joaca
5.00 Cina
6.30-7.00 Baie si inceputul rutinei de seara
8.00 Bedtime

Cand rutina de zi este stabilita, vei observa ca bebelusul este mult mai dispus sa doarma / manance etc atunci cand vine ora potrivita, pentru ca asa ii este setat ceasul intern. Desigur, flexibilitatea este f importanta, dar cu toate astea, poate fi stabilita o rutina.

10. Copilul trebuie sa aiba somnuri regulate peste zi.
Cf studiilor legate de somn si experientei altor mame, durata si calitatea somnurilor de peste zi (naps) afecteaza somnul de noapte. Un somn mai scurt de 1 ora, nu prea conteaza. Neimplinindu-se un ciclu de somn complet, un somn atat de scurt poate face doar ca bebelusul sa fie agitat / nervos. Dar exista si copii care contrazic cele de mai sus si functioneaza perfect cu un somn de 40 de min, dar nu considera ca si copilul tau e la fel, daca somnul de noapte nu este legat si dimineata nu este odihnit.

Varsta Nr de naps Durata somn de zi
4 luni 3 4-6
6 luni 2 3-4
9 luni 2 2 ½-4
12 luni 1-2 2-3
2 ani 1 1-2
3 ani 1 1-1½
4 ani 0 0
5 ani 0 0

Ora la care doarme ziua este f importanta pt ca o ora tarzie poate afecta somnul de noapte.Sunt anumite ore din zi la care este indicat somnul – in functie de varsta copilului si de ceasul lui biologic. Daca se intampla la orele potrivite, aceste naps afecteaza in mod pozitiv somnul de noapte. Cele mai bune perioade:
- copil cu 2 naps: mijlocul diminetii si dupa amiaza devreme
- copil cu 1 nap: dupa amiaza devreme.

Copilul trebuie pus la somn imediat ce da semne de oboseala. Altfel, poate trece fereastra de somn, copilul devine supra obosit si nu mai adorme sau adoarme f greu. Odata ce stii programul de somn, poti crea rutina si pt somnurile de zi, dar aceasta trebuie sarita rapid daca bebelusul da semne de oboseala. Rutina de zi trebuie sa fie usor diferita de cea de noapte si mult mai scurta. Urmeaza aceeasi rutina zilnic.
Semne de oboseala (copilul poate prezenta unul sau mai multe):
- devine linistit
- inceteaza joaca
- isi pierde interesul fata de oameni si jucarii
- se freaca la ochi
- casca
- devine agitat
- se intinde pe jos / pat
- cauta jucaria favorita, vrea sa fie alaptat / lp.

Important: Daca incerci sa aplici metode pentru a rezolva trezitul f frecvent al copilului noaptea, fa absolut orice ca sa-l faci sa doarma ziua. Un copil odihnit va raspunde mult mai bine la solutiile pentru somnul de noapte.

Multi copii adorm ziua dar se trezesc f repede (15-20 de min). Nu trebuie renuntat la somn, ci copilul trebuie culcat la loc. Urmareste cu mare atentie copilul la ora la care stii ca se trezeste de obicei si imediat aplica metoda prin care il adormi cel mai usor. Daca intervii suficient de rapid, va adormi la loc repede. Dupa 1 saptamana vei vedea ca somnul se va prelungi fara sa mai fie nevoie de interventii.

11. Ajuta-ti copilul sa adoarma fara ajutor

Orice persoana se trezeste noaptea. Daca ai un copil care se trezeste des noaptea, problema nu sunt de fapt trezirile, ci faptul ca nu stie sa adorma singur la loc. Exista solutii prin care il poti face sa se simta suficient de confortabil si in siguranta, astfel incat sa adorma la loc de unul singur.

Solutii:
Ajuta copilul sa-si priveasca patutul ca pe un loc placut, confortabil.
Petrece timp (2-3 sedinte) ziua in mod placut si linistit, in locul unde doarme copilul noaptea. Canta cu el, povesteste, joaca-te. Daca bebelusul raspunde pozitiv, incearca sa-l lasi sa se joace cu ceva, in timp ce tu te retragi la o parte si-l urmaresti in liniste.(Acest lucru este f important de facut daca ai incercat cumva inainte metoda cry-it-out si copilul a ramas cu amintiri neplacute legate de patut).

Adoarme copilul in moduri diferite.
Probabil copilul tau adorme acum intr-un fel anume (leganat, alaptat sau band o sticla de lapte). Asta este un semnal extrem de puternic pe care copilul il asociaza cu adormitul. Este de fapt atat de puternic, incat el ar putea crede ca este singurul mod in care poate adormi.
Daca bebelusul se bazeaza pe un semnal specific pentru a adormi, poti schimba aceasta asociere, urmand rutina de seara deja stabilita, dar urmand ca ultimul pas sa se petreaca in diferite locuri.
De obicei este mai usor sa incepi acest plan cu somnurile de zi, pana a ajunge la cel de noapte. Gaseste metode diferite pentru a-l adormi: in bouncer, in scaunul de masina, in leagan, in wrap / sling. Daca este posibil foloseste 2 metode de adormire. Incearca sa-l faci sa se simta confortabil cu diferite metode de adormire. Intr-o zi leagana-l, in urmatoarea plimba-l in wrap, in a treia, fa o plimbare cu masina. Dupa ce faci asta o saptamana sau mai mult, poti sa incepi doar procedura, pana copilul devine f somnoros, apoi muta-l incetisor in pat.
In faza asta, stai cu copilul si mangaie-l pentru a se linisti. Daca folosesti deja rutina de dinainte de somnul de zi si urmaresti semnele de oboseala, copilul ar trebui sa adoarma singur. Daca n-o face, foloseste metoda prin care adoarme cel mai bine. Scopul este sa faci copilul sa doarma.
Poti sa scurtezi treptat rutina, pana devine confortabila pentru amandoi. Odata ce programul de somn este rezolvat si somnul de noapte se regleaza, poti elimina metodele alternative de adormire si folosi pe cea care este cel mai la indemana.

12. Introdu-i un “Lovely”
Unii copii se ataseaza f tare de o jucarie sau o paturica etc ce devine un obiect care il face sa se simta confortabil in absenta ta si care il poate ajuta sa adoarma fara ajutorul tau.
Sunt copii care sunt atasati de acest “Lovely” intreaga copilarie, sunt altii care trec de la un obiect la altul, sunt altii pe care nu-i consoleaza nimic si altii care nu se ataseaza niciodata de asa ceva.
Daca ai un copil care agreeaza lucrul asta, foloseste drept “Lovely” o jucarie cat mai safe sau o paturica etc pe care o tii intre voi cand il alaptezi sau legeni sau pe care o tii o vreme in sanul tau. Aceasta poate fi introdusa la orice varsta, doar ca la copiii mai marisori trebuie urmarita preferinta lor pentru anumite obiecte. Asigura-te ca ai 2 obiecte asemanatoare sau ca obiectul respectiv poate fi usor de inlocuit, in caz de il pierzi sau uiti pe undeva.

13. Fa diferenta intre somnul de noapte si cel de zi. Metode pentru a face somnul de noapte sa fie diferit:
- nu vorbi niciodata noaptea. Foloseste doar shhh-shhh, dar nu incepe sa faci conversatie.
- nu aprinde nici o lumina. Chiar si in bec chior poate porni ceasul desteptator interior al copilului (daca e neaparata nevoie, foloseste o lampa de veghe).
- misca-te incet si in tacere.
- foloseste unguent cand pui copilului scutecul de noapte. Schimba scutecul numai si numai daca este f murdar, f ud sau copilul pare ca are cu adevarat nevoie sa fie schimbat. Orice schimbare de scutec va trezi complet copilul si va intari numarul de treziri nocturne. Daca schimbi copilul, fa-o repede, in liniste si cu cat mai putine manevre.
- tine ferestrele acoperite cu draperii intunecate.
- tine departe jucariile de locul in care doarme, ca in cazul in care se trezeste de tot, sa nu creada ca e timpul de joaca. Numai “Lovely” (daca exista) trebuie sa fie in zona in care doarme.

14. Foloseste cuvinte-cheie ca Indicatori de Dormit.Poti crea copilului reflex conditionat folosind anumite cuvinte. Incepe prin a decide care ar fi cuvintele cu care el ar asocia somnul. Obisnuitul shhh-shhh este cel mai des folosit. Alte exemple: shhh, shhh, e totul in regula, e vremea de somn. Noapte buna, noapte buna, shhh shhh etc etc. O alternativa la aceste cuvinte este inganarea unei melodii linistite. Odata ce ai hotarat cuvintele, foloseste-le de cate ori copilul este relaxat, linistit si pe punctul de a adormi. Odata ce se obisnuieste cu el, foloseste-le cand il pui la culcare sau ori de cate ori se trezeste noaptea.
Cum se le introduci: in primele saptamani, foloseste cuvintele cheie numai cand copilul chiar adoarme, pentru ca vrei sa le asocieze clar cu somnul. Nu le folosi daca plange sau e agitat, ca sa nu le asocieze gresit. Dupa ce asocierea s-a realizat, foloseste-le ca sa-l ajuti sa se relaxeze si sa adoarma.

15. Foloseste muzica sau sunete ca Indicatori de Dormit.
Ca o completare sau in loc de cuvinte cheie, poti folosi un cantec de leagan. Cercetarile arata ca asta ajuta copiii sa se relaxeze si sa adoarma, dar atentie mare la alegerea muzicii de somn. Jazz-ul si unele muzici clasice sunt mult prea complexe si stimulative. Foloseste muzica f simpla, repetitiva (ca de ex un cantec de leagan traditional) si ai grija sa fie ceva ce poti asculta si tu noapte de noapte fara sa te enerveze . Sau poti folosi sunete albe.

Odata ce copilul s-a obisnuit cu cuvintele cheie / muzica / sunete, le poti folosi ca sa-l readormi cand se trezeste noaptea. Daca se trezeste din nou, repeta procesul. Asta ajuta si cand pleci cu copilul in deplasare, pentru a-l adormi intr-un mediu nefamiliar. In final, copilul va adormi din ce in ce mai repede si mai usor. Poti ajuta la asta prin descresterea volumului cate putin in fiecare seara, pana ajungi sa opresti muzica de tot.

16. Schimba obiceiurile asociate de copilul tau cu somnul (valabil pentru copiii alaptati, cei cu biberon sau cei cu suzeta)Sunt experti care afirma ca asocierea suptului (san, biberon sau suzeta) cu somnul este o “asociere negativa”. Autoarea nu este de acord cu asta, apreciind ca suptul este cel mai natural obicei pe care copilul il poate asocia cu somnul.
Copiii care sug frecvent:
Asocierea alaptat – somn nu este o problema in sine, dar faptul ca avem o viata ocupata este. Putini isi permit luxul de a-si petrece timpul in felul asta, alaturi de copil, pana acesta va depasi in mod natural aceasta etapa. Vor urma sfaturi cum sa obisnuiesti copilul sa adoarma si altfel, decat in acest mod f placut dealtfel.

Copiii care beau des din biberon:
Copilul tau ar trebui sa reduca numarul de biberoane din urmatoarele motive:
- cand copilul adorme cu biberonul in gura, aceasta poate duce la formarea “cariilor de biberon” (desi mai mic, riscul exista si la copiii care petrec toata noaptea sugand la san).
- cand biberonul este folosit pentru adormirea mai usoara, se poate ca bebelusului sa nu-i mai fie foame, dar el suge in continuare pentru a adormi, si astfel, mananca mult mai mult decat are nevoie.
- Al treilea motiv este ca pur si simplu nu e amuzant sa pregatesti toata noaptea biberon dupa biberon.

Copiii care folosesc suzeta:

In jur de 50% dintre parinti ofera suzeta copiilor. In general, folosirea suzetei intre 3 luni si 2 ani este o practica acceptabila. Inainte de 3 luni, suzeta poate interfera cu reglarea alaptatului, peste 2 ani, poate provoca probleme dentare sau intarzieri ale vorbirii. In cazul copiilor care adorm cu suzeta, o buna metoda este plasarea in patut a mai multor suzete, pe care acestia le gasesc in timpul noptii si care ii ajuta sa adoarma la loc. Niciodata nu lasa in patut suzete legate de acesta sau de copil!. Unii copii renunta singuri la suzeta, in timp ce altii vor trebui dezvatati.

Cum sa diminuezi asocierea supt = somn
Aceasta asociere (supt san, biberon sau suzeta = somn) este foarte puternica si nu se va schimba fara ajutor. Dar asta va presupune nopti mai complicate pentru 1-4 saptamani, insa pe termen lung, copilul va putea dormi fara supt. Daca incepi acest lucru, fii pregatita sa ai cateva nopti grele pentru a obtine o schimbare de durata.

Pantley’s Gentle Removing Plan

Cand copilul se trezeste, ofera-I sanul / biberonul / suzeta. Insa, in loc sa-l lasi asa si sa pleci la culcare sau sa-l lasi sa adoarma la san, lasa-l sa suga cateva minute, pana ce il vezi ca se relaxeaza si e pe cale sa adoarma. Apoi indeparteaza-I usor sanul din gura cu degetul sau scoate-i suzeta / biberonul.
Adesea, mai ales la inceput, copilul va fi surprins si va cauta sa suga din nou. Incearca f bland sa-I tii gura inchisa, apasand usor cu un deget sub barbie, ori apasand usor pe barbie, exact sub buza de jos, in timp ce-l legeni. Foloseste eventual cuvintele cheie daca le-ai introdus deja. Daca se lupta sa ajunga din nou la san / suzeta / biberon sau daca face galagie, reia procesul. Da-I sa suga, apoi indeparteaza din nou sanul / biberonul / suzeta, dar repeta procedura pana adoarme.
Intrebarea este la ce interval trebuie indepartat sanul / biberonul / suzeta? Fiecare copil este diferit, insa in general 10-60 de secunde intre indepartari functioneaza. De asemenea, fii atenta la felul in care suge copilul. Daca suge viguros si inghite regulat, asteapta cateva minute pana incetineste ritmul. Abia atunci este un moment bun pentru a incepe indepartarea sanului / biberonului / suzetei.
E posibil sa fie nevoie de 2-5 (uneori mai multe) incercari, dar in final copilul va adormi fara suzeta sau san in gura. Cand asta se va fi intamplat deja de cateva ori, vei vedea ca indepartarea se va face mult mai usor si trezirile vor fi mult mai putine la numar.

Pantley’s Gentle Removal Plan looks something like this.
(This example shows a breastfeeding baby, but the plan is the same whether Baby is breastfeeding, using a bottle, or using a
pacifier.)
Baby is awake and nursing vigorously.
Baby’s eyes close, and his sucking rate slows.
You gently remove your nipple.
Baby roots (moving his open mouth toward you).
You try holding his chin, but he’ll have none of that!
You put him back to the breast.
Count: one thousand, two thousand, . . . ten thousand.
You gently remove your nipple.
Baby roots.
You try stalling, but no dice.
You put him back to the breast.
Count: one thousand, two thousand, . . . ten thousand.
You gently remove your nipple.
Baby roots.
You put him back to the breast.
Count: one thousand, two thousand, . . . ten thousand.
You gently remove your nipple.
Baby moves a little, and you gently hold his mouth closed.
Baby doesn’t resist; he is nearly out.
You place Baby in bed.
He goes to sleep.


Repeta procedura in fiecare seara pana copilul invata ca poate sa adoarma fara san / biberon / suzeta in gura. Daca ai un copil ce adoarme usor ziua, poti incerca asta si la somnurile de zi. Daca ziua adoarme greu, nu te obosi sa incerci procedura, foloseste-o doar seara. Aminteste-ti mereu ca un somn de zi bun inseamna somn de noapte bun si somnul de noapte bun duce la somn de zi bun. E un cerc. Odata ce copilul doarme mai bine noaptea, poti sa incepi sa lucrezi la somnul de zi, insa se poate ca odata indepartate obiceiurile asociate de copil cu somnul de seara, acestea sa dispara si de la somnul de zi de la sine.
Cel mai important moment in care trebuie aplicat Pantley’s Gentle Removing Plan este la prima adormire a copilului seara. Adesea felul in care adoarme prima oara influenteaza restul trezirilor de peste noapte. Se pare ca felul in care adorme este felul in care va ramane toata noaptea.
Pentru ca vrei o metoda no-cry, aceasta nu e o metoda de o zi. Insa in 10 zile, pe masura ce dispar obiceiurile puternic asociate somnului, vei vedea o descrestere a trezirilor de peste noapte.

17. Schimba-ti propria rutina


Cam atat am tradus, iar restul l-am citit cam pe sarite :D

btemplates

13 comments:

magda spunea...

Felicitari pentru reusita ! Imi amintesc o parte din discutiile din acea perioada; noi nu am trecut de faza : "Pregateste-te pe tine prima, analizandu-ti foarte sincer nevoile si scopurile".
Blocajul este de fapt inca de la inceput, nu imi este clar de ce trebuie sa imi ajut copilul sa doarma :D.
Rezultatul este, dupa cum sti, copiii nostri dorm atunci cand le este somn.
Dezavantajul a fost oboseala de anul trecut din perioada gradinitei. Cum insa timpul este cel care le rezolva pe toate, anul acesta varsta isi spune cuvantul si Iarina a inceput sa inteleaga si sa transpuna in practica fapul ca "daca se culca seara mai devreme, dimineata, la trezirea pentru gradinita, se va simti mai bine".

Nela Mihaescu spunea...

Multumim mult, Monis, super traducere!
O sa citesc tot materialul pe indelete cand am ceva vreme.

Eu nu cred ca voi putea aplica Pantley’s Gentle Removing Plan, mi se pare greu pentru Ana. Am speranta ca trecerea se va face natural odata cu venirea lui Alex pe lume. Am observat ca poate sa adoarma si fara san, daca o tine Sorin in brate, insa dureaza 45 de minute comparativ cu 5-10 cat ii ia sa adoarma la san.
Sa vedem.
Pupici!

Monis spunea...

Ah, m-am grabit ieri cand am scris... a fost o reusita culcatul devreme. Restul... nu am incercat toate punctele, doar pe cele cu rutina, orarul cat de cat fix, somnul devreme seara... Mai avem de lucru la adormitul singur, iar de Removing Plan... nu mai este cazul din pacate.

Unknown spunea...

iti mulumesc pentru articol ,am dat peste el in momentul potrivit ,si eu si sotul suntem la capatul puterilor si foarte putin ne lipsea ca sa aplicam CIO , bebelusul meu de 5 luni si jumatate se trezeste noaptea la fiecare ora,desi nu ii este foame ( papa lapte praf, nu a fost alegerea mea :(.. ) ... ora de adormire la noi e ok ,este 8-8.30 ,pt ca atunci da semnele de oboseala,rutina de somn nu avem ,vom incepe in seara asta si cred ca asociaza adormitul cu biberonul de lapte ,seara asa adoarme de cele mai multe ori ,dar la treziri,leganat pe picioare ,manduca ,adoarme destul de greu..sper sa mearga..o zi buna

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Monis spunea...

Elena, sper din tot sufletul sa mearga, solutia asta sau alta, dar CIO chiar nu este o varianta pentru nici un parinte interesat de binele copilului. succes

Unknown spunea...

momentan nu functioneaza metoda ,dar am inceput sa ma obisnuiesc cu programul ,voi rezista atat cat rezista si copilul ,sper ca este doar o faza trecatoare ,daca nu , va mai creste si va intelege altfel . Intradevar CIO e prea mult pentru noi ,probabil pentru orice parinte ,asa ca nu e o solutie.Eram atat de disperata pentru ca el plangea la somn in fiecare seara 30-60 min incercand sa-l adormim si de-aia ma gandeam ca ar fi cumva cam acelasi lucru,oricum nu voiam sa-l las singur sa planga ,as fi stat langa el.. acum nu mai plange atat de mult .

Monis spunea...

este cu siguranta o faza, cam totul e "o faza" pana spre 2 ani, nimic nu e batut in cuie :) (bine, nici macar dupa aia). Daca cumva ai second thoughts despre CIO, te rog mult petrece cateva minute si citeste cele 4 articole de aici:

http://alexcreste.blogspot.ro/search/label/CIO

Unknown spunea...

mersi de "incurajari" .. am citit 2 dintre cele 4 articole ,asa am ajuns pe blogul tau , promit sa le citesc si pe celelalte.. multumesc mult

Monis spunea...

din pacate am participat involuntar la valva care s-a creat acum 2 ani cand am postat cele de mai sus. nu cred ca exista o solutie universal valabila. nu cred ca exista o solutie perfecta. nici pt somn, nici pt alimentatie sau probleme psihologice sau orice altceva pe lume. dar cu siguranta exista chestii gresite - ca CIO de ex. iar restul sunt solutii care pot fi incercate si observat care din ele functioneaza. la noi merge si acum, culcatul devreme produce adormirea copilului in cca 5-10 min, culcatul cand e epuizat, dupa 10.30 seara produce adormirea dupa 1 ora, timp in care se urca pe pereti. inteleg ca pana la final, cartea din care am citat mai sus nu e chiar grozava, dar eu nici macar nu am terminat-o. am folosit ce mi-a trebuit din ea si ce a fost concordant cu stilul meu de a creste copilul. mult succes!

Unknown spunea...

Tare tare as dori si eu cartea asta dar nu o gasesc niciunde..mai exact The no cry sleep solution. . Exista si in format electronic? P.s. chiar acum incerc sa remive the nipple:))no chance

Unknown spunea...

Tare tare as dori si eu cartea asta dar nu o gasesc niciunde..mai exact The no cry sleep solution. . Exista si in format electronic? P.s. chiar acum incerc sa remive the nipple:))no chance

Trimiteți un comentariu