Pages

casa

Cand am facut acum 5 ani marea renovare, am ales diverse lucruri in functie si de piata, si de bani si de nevoi. Pe unele le-am nimerit grozav, cu altele am dat gres. Daca ar fi sa o sa o iau de la capat - si sper sa o iau candva - sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le sarim:

- Chiuveta de sticla din baie


Daca vrei o chiuveta ca asta care sa arate vesnic ca si cum 30 de muncitori tocmai s-au spalat in ea pe maini, e cea mai buna optiune. Daca vrei o chiuveta ca asta care sa arate ca in magazin, esti sclavul ei permanent. Daca vrei o chiuveta ca asta la care sa nu muncesti in fiecare zi de cateva ori, spaland-o si stergand-o - spalatul nu este niciodata suficient, pentru ca apa care se usuca lasa urme pe sticla - o privesti la showroom si acasa iti cumperi una 'normala'. Acest normal nu trebuie sa includa chiuveta patrata si asta spun din experienta altor oameni, caci noi nu am avut loc de una patrata din cauza celei de sticla.

Chiuveta patrata este foarte greu de intretinut, este foarte adevarat ca nu asa greu ca cea de sticla :D, pentru ca se aduna mereu mizerie in canturi si nici apa nu se scurge foarte bine, drept urmare cand termini de curatat mizeria, trebuie sa te ocupi si de depunerile de piatra.

- Lacul lucios pentru parchet + mesterul prost (dpdv profesional) care rascheteaza si lacuieste parchetul.

Fara vorba multa, ce arata initial asa:



acum arata asa:



Cel din dormitor, desi nu a fost scos si rebatut (poate tocmai de aia..), ci doar raschetat si dat cu lac mat, a rezistat mult mai bine si inca o face.

- Biblioteca cu rafturi prinse direct in perete



O idee luminata. Imi place si acum foarte mult, dar s-a intamplat exact lucrul de care ma temeam la inceput. Datorita greutatii cartilor, unele rafturi s-au cam inclinat. As face-o de la capat, dar cu mai multa grija la: marimea holtsuruburilor cu care sunt suportii fixati in perete si la calitatea suportilor. La noi au iesit suportii din perete, deci ei au rezistat, nu a rezistat textura peretelui si a hotarat sa se desparta de suruburi. Ma gandesc ca daca suruburile ar fi fost suficiente, probabil la un punct ar fi cedat suportii, din cauza greutatii cartilor. Solutia cea mai simpla: sa ai obiecte in tipul asta de biblioteca asa cum aveam noi in poza de mai sus, cand toate cartile erau inca depozitate in saci :D.

- Varul alb de pe pereti

Am folosit doar in sufragerie alb, in rest am colorat peretii in nuante calde, combinand galben, portocaliu si putin kaki. E drept ca albul da o senzatie de spatiu si de curat. Insa senzatia de spatiu tine o vreme, dupa care ochiul oboseste de atata alb. Iar curatul... ei bine, asta e cea mai mare buba. Inafara de praful de care beneficiem din plin, varul alb s-a deteriorat foarte tare de la incalzirea cu calorifere. In dreptul tevilor peretele e gri. Si aia cu lavabil, sa fim seriosi, mai bine dai 5 maini noi de var decat sa speli un perete varuit cu var lavabil. In celelalte incaperi nu ai zice ca au trecut 5 ani de la ultima zugraveala, in cea cu pereti albi zici ca au trecut vreo 10... Initial a fost frumos:



- Blatul de piatra naturala din bucatarie

Arata grozav, este rezistent si natural. Greu de carat, scump si are nevoie de mobila zdravana care sa-l sustina. Toate acestea au fost rezolvate. Ce nu am anticipat, a fost ca orice picatura acida cazuta pe el ii toceste luciul. Arata asa:



Acum arata la fel, doar ca destul de mat... Blatul de piatra nu l-as trece in lista cu lucruri de evitat... l-as pune in lista cu cele de dorit, doar ca as adauga o solutie de redare a luciului, care am inteles ca se gaseste in magazinele de profil.

- Pardoseala epoxidica din bucatarie si hol

Am luat o rasina folosita in principiu pentru garaje :D pentru ca am vrut sa evitam gresia (grea, rece, dificil de carat si de pus civilizat, dar mai ales comuna si plictisitoare) si parchetul (greu de intretinut in bucatarie). Cred ca este asta. Se poate face in orice culoare de pe lume. Am ales-o pe cea de garaj in ideea ca va fi foarte rezistenta. A fost. Inca mai este, doar ca au aparut ceva probleme , nu cu vopseaua in sine, ci mai ales cu calitatea sapei de dedesubt. Asta nu poate fi turnata cu o compozitie prea groasa, pentru ca atunci cand se usuca, exista riscul sa crape. Daca este prea lichida, atunci exista riscul sa nu fie foarte rezistenta la socuri mecanice. Cam ceea ce s-a intamplat la noi. Initial, in primii ani, unde om fi fost si noi mai grijulii, au existat doar cateva puncticele aparute de la diverse obiecte dure scapate pe jos, care au ciobit vopseaua si au ajuns la sapa. Apoi, si cu participarea copilul, ne-am descurcat tot mai bine la facut gauri in dusumea. Au mai aparut si ceva probleme de la vasele de flori din care sapa si-a tras umezeala prin rasina colorata de deasupra, si-a marit volumul si a perforat pardoseala. Dar sa zicem ca asta e vina ingrijitoarei de flori (that's me). Oricum, trebuie refacuta. Ma ingrozeste gandul de a ridica / muta blatul de piatra din locatia lui...

Nu am o poza mai buna decat asta, de la inceputuri. Cum e acum... mi-e jena sa mai fac poze.




Din lucrurile pe care le-am nimerit extrem de bine:

- Vopseaua de interior pentru bucatarie

Nu mai stiu precis care din acestea este (este cu siguranta una care contine latex), dar e senzationala. In primul rand arata ca un var mai lucios, peretii nu sunt ca si cum ai dat cu pensula vopsea de aia de pe vremuri. Apoi e lavabila. Si cand spun lavabila, zic ca poti da pe perete cu buretele cu detergent, iar uleiul ajuns acolo printr-o manevra nereusita, dispare complet. Ca si orice alte lucruri care ajung inevitabil pe peretii unei bucatarii. Si poti spala peretii de sus pana jos, cu certitudinea ca la final vor arata ca noi. Am ales-o pentru ca nu am vrut faianta pe pereti ca intr-o camera de spital, ci am pus doar pe o zona limitata. In poza de mai sus se vede atat vopseaua de pe pereti, cat si putina faianta. Ca si sora ei, rasina epoxidica, Caparol o ofera in orice culoare iti imaginezi.

- Dulapul de baie

...pe care l-am haituit prin tot orasul, ca pare foarte plin de asemenea obiecte, dar cand te duci la cumparat, realizezi ca de fapt sunt cateva modele mari si late (unele la propriu, fata de ce spatiu ai tu in baie) si care merg de la urat, prin extrem de urat, pana la "de necumparat". L-am gasit la Romstal, care este un magazin plin de fite, cu chestii misto, dar care cel mai des nu pot fi cumparate caci nu exista pe stoc.

Ar merge si o poveste despre magazinele pe care le-am batut luni de zile, dar inca suntem in 'post-traumatic" si tot incercam sa uitam. Caci cine stie, poate o vom lua de la inceput :). Si atunci va veni o poveste despre ce mi-as dori intr-o casa noua.


btemplates

5 comments:

Anonim spunea...

M-as putea alinia si eu o noapte intreaga la capitolul vise visate si realitatea din casa...Ma impac ca nu sunt singura careia i s-au intamplat de-astea.

R.

Raluca spunea...

Uau Monis, ce postare completa si utila!

Monis spunea...

Raluca J, cred ca putini sunt cei care nu au povesti din acelasi registru :).

Ralu, multumesc. Dar sa stii ca e o intamplare, "utilitatea" blogului meu se va reduce in continuare la cantarea permanenta inchinata copilului :D:D:D. Kiss!

g.cojocaru spunea...

noi ne-am propus sa reamenajam cate o camera pe an. Au trecut 10 ani de cad e gata casa, care si asa a fost facuta pe fuga... Probabil ca vara vom trai intr-un vesnic santier dar macar nu le facem pe toate o data. ;)
Postarea ta e foarte utila.... si mi-ai luat gandul de la chiuveta patrata. :D ... ca una ca cea din poza aveam si eu in minte. :P

Monis spunea...

Mooooama, aveti ceva curaj. Eu as innebuni sa stau in santier in fiecare an. De aia nu am facut nimic ani de zile, apoi am luat un credit, am daramat toata casa si am reconstruit-o si apoi iar nu am mai facut nimic ani de zile :D.
O chiuveta patrata merge, doar sa aiba canturi rotunjite in care sa nu ramana depuneri. Si, la fel, sa nu aiba fundul chiar plat, adica sa aiba panta buna de scurgere.

Trimiteți un comentariu