Pages

imunizari 'obligatorii'

Desi as scrie mai repede despre Santiago si despre aventurile lui, mi-a sarit dimineata asta in fata o situatie asupra careia as vrea sa ma lumineze cineva:

Am o prietena cu un copil de un an inscris la cresa. In momentul in care a anuntat ca nu doreste sa-l mai vaccineze de acum incolo - incercand sa sara peste 'minunatul' ROR - directoarea de la cresa i-a spus ca o intelege, insa ea nu mai poate sa-l accepte pe copil la cresa, pentru ca este pasibila de amenda.

Am cautat justificarea ei, care exista intr-adevar in HG 857 24 aug 2011 art. 55 lit. b. Acuma, mie mi-e foarte clar ca imunizarile profilactice obligatorii amintite in art. 55 nu exista pentru ca nu exista nimic obligatoriu pe lumea asta in ceea ce priveste actele medicale. Dar intrebarea majora este: cum obligi directorul respectiv sa-ti primeasca in continuare copilul la scoala / gradinita / cresa cand el se leaga de mai sus amintitul articol? Cum ii explici ca "obligatoriu" nu este de fapt obligatoriu in sensul literal?? Si in continuare, presupunand ca-l primeste si la un moment dat, scoala / gradinita isi ia amenda de la sanepid (sau de la cine naiba e indrituit sa dea asa o amenda), ce se intampla mai departe? Cum ajung eu ca parinte sa dovedesc ca e un abuz din partea unei institutii asupra altei institutii? Cum ajung eu implicat in toate astea? Pentru ca de fapt nici nu prea e treaba mea. Pentru ca eu imi vreau in continuare copilul la scoala. Iar o scoala amendata din cauza mea, imi va zvarli copilul afara ca pe o masea stricata (ce expresie... de parca o masea stricata nu s-ar putea trata si nu ai putea trai cu ea mult si bine...).

Nu am timp sa-mi mai vars pe aici frustrarea pe care mi-o provoaca genul asta de situatii, dar as aprecia enorm ceva pareri.

PS "unitatile pentru protectia, educarea si instruirea copiilor si tinerilor" reprezinta tot ce denumim noi generic crese, gradinite, scoli, licee, facultati? Fie ele de stat sau private?

btemplates

4 comments:

Raluca spunea...

Da, am vazut si eu aici http://www.cristelageorgescu.ro/carnetul-de-vaccinari-pasaport-pentru-educatie/09/2011/ treaba asta din august anul trecut. Si nu stiu care e rezolvarea. Bine, la cresa si gradinita te pot refuza si fara sa primeasca o amenda. Nu stiu cine umbla sa dea amenzi. Eu cunosc copii nevaccinati pe motive medicale de alergii, recomandare de la medic sa nu fie vaccinati, pe bune. Si pentru aceia sa primeasca amenzi?

Dar cum am zis, la cresa si gradinita pot sa te refuze si pentru ca nu le place fata ta. Nu sunt obligatorii. La scoala in schimb, scoala e obligatorie. Vaccinurile nu. Cum se rezolva dilema introdusa in august 2011? De ce nici o organizatie nu rezolva nonsensul asta? Sa le faca obligatorii daca vor, dar sa nu se contrazica in legi.

Din pacate pentru mamica ta, eu cred ca domnii voiau putina spaga. Cum am zis, nu am auzit sa umble cineva chiar sa dea amenzi. Eventual da amenzi institutiei daca nu isi indeplineste obligatia de a face vaccinuri celor care isi doresc. Dar nu pentru ca primesc copii nevaccinati. Poate rezolva mamica, asa cum se face in Romania, cu un mic pachetel. Mai mult ca sigur domnii au dorit sa profite de oportunitate.

Feli Popescu spunea...

Ui Doamne, au gasit ei romanasii o noua metoda de sicanare... Nu stiu ce sa zic, in Germania pana acum am reusit sa le inchid gura la toti... dar eu sunt bataioasa pana la Dumnezeu si nu ma las intimidata de nimeni cand am luat o hotarare de care stiu ca depinde sanatatea copilului meu.
De pe blogul Cristelei am inteles ca totusi exista portite de "scapare", daca te duci cu legea in dinti si mai ales ca ei sa nu te simta ca te temi. Cu curaj si atitudine razboinica (dar politicoasa si cu zambetul pe buze!!), doar n-o sa ne vaccinam copiii daca nu vrem s-o facem!

Mamica in chestiune sa-i spuna directoarei de la cresa ca, in caz de ceva, achita ea amenda ;-)))
Alta solutie ar fi sa mituiasca un doctor care sa-i dea hartie cum ca pruncul e vaccinat bine mersi. Eu personal nu as face asta, insa ca ultima solutie merge si inselaciunea. Daca asta e tara in care traiti :-(((

Tin pumnii sa se rezolve cumva cu bine!

Raluca spunea...

Feli, e riscant sa spui ca e vaccinat, pentru ca sunt crese, gradinite si scoli unde se fac in grup vaccinarile obligatorii atunci cand le vine vremea, de multe ori fara sa anunte parintii. Eventual o adeverinta de la un alergolog ca a reactionat urat la primele vaccinuri (mai ales ca le-a facut, nu e nevaccinat) si ca a decis ca pentru acest copil vaccinarea are mai multe efecte negative decat nevaccinarea.

Din pacate la cresa si la gradinita numai cu vorba buna si/sau cu spaga. Nu fac parte din invatamantul obligatoriu.

Monis spunea...

Ralu ai dreptate, nu m-am gandit. Ca doar sunt si cazuri care nu sunt vaccinati din motive obiective.
Cazul particular de care am scris e una, vorba e la modul general cum te descurci...

Feli m-am gandit si eu la asta cu lasa ca plateste mama amenda, dar daca se ajunge pana acolo (si hei! aici e Romania, chiar se poate ajunge pana acolo!), amenda este intre 5.000 si 10.000 lei :(.

Nasol e ca undeva trebuie sa intervii, nu poti defila ca un om cu dreptul de a refuza un act medical, trebuie sa gasesti mereu solutii si subterfugii :(:(:(. I'm so sick... Si nu, nu-mi trece cu vaccin!

Trimiteți un comentariu