Pages

"faceti dvs. o cerere..."

Manata de un gand ce ma bantuie de ani de zile, legat de o bucatica de pamant eeeehhh... inafara orasului prafuit si obositor, unde sa evadam, daca nu permanent, macar foarte des, cat si de spiritul meu de ordine care era deranjat ca-mi lipseste ceva de la dosarul personal, am pornit azi la Agentia pentru prestatii sociale ca sa-mi ridic decizia CIC (sau CCC, pentru cunoscatori :P), pe care s-o pun bine la dosar, pana mi-o trebui la vreo banca... sau la nimic.
Decizia minunata venea pe vremuri prin posta, ba in provincie vine si acum la casa mamei, care ocupata pana peste cap cu copilul mic, nu are timp de alergat dupa hartii pe la varii institutii. In Bucuresti nu mai vine acasa de ani buni, de cand cu criza, institutia mai sus citata neavand 3 lei sa-ti trimita hartia acasa. In fine, un an jumate nu m-am dus s-o ridic si din cauza ca nu mi-a trebuit, dar si speriata de povestile de cosmar pe care le-am auzit despre vechiul sediu al agentiei, departe mine si plin de cozi nesfasite, la capatul carora se afla vesnicii functionari publici pe care ii stim cu totii si pe care eu incerc sa-i evit cat pot de mult. Agentia s-a mutat intre timp in centru, iar azi mi-am luat inima in dinti, mi-am cumparat o carte si am plecat inarmata cu multa rabdare, hotarata sa nu vin inapoi fara hartie. Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca pana la final, m-am intors fara hartia cu pricina, ba mai mult, trebuie sa le duc eu o alta hartie :)).
Rabdarea si calmul cu care am ajuns acolo, erau sa dispara inca de la poarta, unde un domn paznic sau ceva mi-a inmanat o cerere pretiparita de completat si mi-a comunicat ca imi trebuie si o copie dupa buletin. Pai ce copie frate??????????? ca imi pierd mintile instantaneu cand ajung la institutii dintr-astea care nici una-nici doua, ca vrei sau nu ceva, vor copie dupa buletin. Unde s-a mai pomenit asa ceva? sa ti se ceara zi si noapte copie dupa buletin, fara nici un rost. Cam cum ar fi sa deschida naibii dosarul la care ai mai atasat de un numar de ori copie dupa buletin? Sau orice sertar in care, daca se obosesc un pic, gasesc sigur si o copie de-a ta facuta dupa buletin. Nu m-ar mira - dar m-ar enerva clar - sa ti se ceara copie dupa buletin si cand vrei alt buletin. Ma gandesc cand imi fac urmatorul buletin sa-mi fac si 546 de copii din prima, ca sa-mi ajunga pentru primii 2 ani.
In fine, pentru ca de cand il am pe Santiago, in mod miraculos am ajuns la o stare de serenitate care nu mi-era deloc caracteristica, am decis sa completez cererea si sa ignor cu gratie faptul ca la finalul ei scrie ca atasez copie dupa buletin. Si sa vad eu cum ma descurc loco, cu functionarul cu pricina. Nu-mi era de coborat pana la parter, insa facand atatea copii dupa buletin o sa ajung curand sa defrisez o padure intreaga. Completand zeloasa la cerere, in picioare pe hol - cum altfel?!?! - ma apuca iar usor nervozitatea, realizand ca fac o cerere (pe o coala de hartie smulsa dintr-un alt copac) pentru a mi se acorda ceva ce mi se cuvine si care mi-ar fi fost trimis acasa fara nici o cerere. Adica de ce nu pot sa ma duc acolo si sa spun direct: am venit sa-mi ridic decizia pe care voi nu mi-ati trimis-o acasa? si trebuie sa ma exprim in scris? Pana la urma stiu sa vorbesc la fel de frumos cum scriu. Ba uneori chiar mai frumos. Trec cu greu si peste asta si vine finalul apoteotic al cererii: "va rog sa-mi eliberati ce aveti sa-mi eliberati pentru a-mi servi la: ..................................". Am fost extrem de tentata sa scriu o magarie acolo, doar ca nu m-am putut hotari care ar fi o magarie acceptabila din punctul lor de vedere. Adica cum? fac cerere pentru ceva ce trebuia sa faca altii si mai si trebuie sa justific unde-mi trebuie? Imi trebuie la nimic. La spalat pe cap cu ea. La pus la cosul de gunoi. Este decizia mea si-mi trebuie pentru ca e a mea. Si atat.
Long story short: functionara era destul de draguta, avand in vedere ca avea in spate, la dreapta, deasupra, sub si printre... sute de dosare cu mii de hartiute; a cautat competenta in calculator unde a aflat o informatie pretioasa (data de intrare in CIC) pe care i-o comunicasem si eu, apoi a cautat intr-un dosar o hartiuta, care a condus-o la un alt dosar la o alta hartiuta, care in final a scos-o din incapere. Iar cand s-a intors cu un alt dosar, de data asta al meu, a avut o mare satisfactie sa-mi comunice ca decizia nu numai ca nu este semnata (asta a sunat si un pic acuzator, adica ce? un an jumate nu am avut timp sa vin s-o ridic si acum o vreau asa netam-nesam), dar nici nu mi-o elibereaza pana nu-i aduc decizia de impunere fiscala pe 2009 (pentru niste venituri care fusesera baza de calcul la indemnizatie). Ca poate cand recalculeaza venitul nu mai ajung la indemnizatia pe care o am in prezent si trebuie sa ma debiteze etc etc. Sa-i explic ca singurul lucru pe care il debiteaza sunt niste prostii, ca legislatia s-a modificat abia de la inceputul lui 2010 cand eu eram deja in CIC si ca nu are ce recalcula? Neah!
Am fost azi la administratia financiara sector 1, unde am trecut prin cam 4 birouri, dar nu a durat totul mai mult de 5 minute si am luat decizia care imi va permite sa-mi iau decizia ... Spre a-mi servi la....

btemplates

4 comments:

Kapy spunea...

Da,aproape identice experientele.Se pare ca eu am avut noroc ca nu a trebuit sa aduc nicio hartie suplimentara,dar oricum am avut parte de termenul de 2 zile de la data depunerii cererii pana la eliberare.Bineinteles ca dupa cele 2 zile cand m-am dus sa o ridic,nu venise mapa,nu era semnata,asa ca am mai asteptat in mirosul acela infect de pe culoar pana a fost totul ok ... dar a fost fun ca era pe tura un gardian "destept" ce dadea consultatii tuturor,ca il intrebau,ca nu...el tot avea o opinie

Monis spunea...

da, da, cred ca e acelasi gardian :)). Saracul, si-a gasit si el o ocupatie, macar nu sta ca dulapul acolo pe hol, pazind nu-se-stie-ce :D.
Azi ma duc sa ridic decizia, sper ca nu incep cu mapa sau alte prostii...

luthien spunea...

Si cum arata hartiea asta? Ca eu aud prima data de ea...:(

Monis spunea...

Ha, deci nici la voi nu vine prin posta? Pai e o decizie, in urma oricarui dosar prin care tu soliciti ceva, se da o decizie, care zice ce si cum s-a hotarat, de la ce data, ce sume, care este statutul tau etc.
Acuma ce scrie precis in ea, te rog sa nu ma intrebi, ca daca as avea-o, ti-as spune. Dar n-o am!

Trimiteți un comentariu