Pages

5 comments

soooomn

Stiu ca unii au scris carti si tratate despre evolutia copiilor, dar eu constat pe propria piele diverse lucruri. Si habar nu am daca e sau nu cum scrie in carti (ca vorba aia, nu am deschis una de cand avea copilul 3 luni), dar de cand sta in picioare (adica de vreo saptamana), Santiago doarme! Acum sa nu se inteleaga din asta ca pana acum nu dormea, dimpotriva, a dormit de la 2 luni noapte de noapte. Insa putin inainte de 8 luni a inceput prin a se trezi cam la 30' - 1h30' imediat dupa ce-l puneam la somn si a continuat tot asa, cu treziri tot mai dese. De unde la 5 luni a dormit si cate 8-9 ore legat noaptea, ajunsese la 10 luni la 3-4 treziri pe noapte.
Mi-e si teama sa spun cu voce tare, de teama sa nu dispara, insa are deja cateva nopti cu somn de la 10-11 pana la 7-8 dimineata, doar cu trezirea din prima oara de somn. Multa sanatate celui care a inventat mersul :D.

A, si de cand cu statul in picioare, si patutul a devenit un loc mai prietenos, ca deh, e plin de locuri unde se poate sprijini ca sa faca 3 pasi tremuranzi :X



(cu ocazia mersului biped, a primit mocheta noua pt camera lui si cu aceeasi ocazie, noi - parintii - am constatat ca am aruncat definitiv conceptul de casa de burlaci, la gunoi :D).

Edit de dimineata: am zis eu ca deschid gura si minunea se va risipi? Aseara s-a trezit pe undeva pe la 12 cred (ca s-a ocupat Tati de el) si apoi la 5. Doar ca de la 5 la 7 n-a mai dormit. Si nici eu :D. Abia de la 7 am mai bagat un somn (impreuna de data asta).

si edit de la pranz: pe drumul spre casa dinspre parc, am vazut si cauza noptii agitate: mica plesnitura de la incisiv lateral stanga jos.
As putea sa-i dau pace copilului si sa nu-l mai barfesc atata pe blog, avand in vedere ca pana acum a dormit si a avut doar o noapte mai grea, soldata cu un dintisor :)

0 comments

A fost sau n-a fost...

... Santiago bolnav. Febra a avut (prima oara in viata lui). 3 zile. Apoi niste bube. Sau nu. Sau poate. But this is not the point. The point: in cele 3 zile petrecute in casa, asteptand urmarea febrei, achizitiile au fost rapide si multiple (ce e drept, cand stai legat cu centurile in carucior, e dificil sa inveti sa mergi in 4 labe sau 2 picioare).
De la ridicatul in picioare in patut cu mare efort:


(10 luni si 18 zile)
la mers de-a busilea prin canapea (ca pe jos tot tarasul e mai rapid) mai ales in apropierea lucrurilor de interes maxim (laptop, tastatura etc) si apoi la ridicat in picioare cu rapiditate, ori-pe-unde se poate, dar mai ales pe marginea masutei unde spera ca va gasi fie un laptop sau o tastatura sau macar un mouse ratacit. Sau pe aiurea:

(10 luni si 22 zile)


Intr-o saptamana a ajuns la performante :)




In continuare, inchisul si deschisul unei usi e hotspot, mai ales de cand a descoperit ca inafara de cea de sub tv si cea de la dormitor, ar mai fi si altele, in special cele mari de la balcon, jucariile sunt cam la fel de neinteresante, cartile sunt bune doar de mancat, afara totul e acaparator, in casa pasionanta e explorarea locurilor si gustatul obiectelor, dintii sunt tot 6, kilele 10, centimetrii necunoscuti...

Si pasiunea mea pentru el in crestere :X

3 comments

dancing and discovering

De cand avea mai putine luni decat acum, Santiago danseaza. Toti parintii vad (imaginativ sau nu) cum copiii lor fac diverse lucruri - pe care cel mai adesea nu le repeta in public dintr-un motiv bine ascuns - dar el chiar danseaza. Cum incepe a canta ceva prin jurul lui, om sau jucarie, incepe si el un soi de balans. De la radio doar anumite piese sunt potrivite pentru el. Insa orice canta Tati... ei bine, se danseaza. Cam asa !

Cand am scris asta Iulian era plimbat de catre Tati in lumea din casuta noastra. De atunci a tot explorat in diverse feluri, diverse bucati din ea. Dar astazi a facut un tur de onoare complet. A plecat dupa mine din dormitor, a dat o tura prin baie, nemultumit ca era intuneric si nici usa nu se inchidea / deschidea cum ii place lui, apoi a trecut holul si in sufragerie s-a invartit repede, ca locul a parut neinteresant si s-a intors la bucatarie, teritoriu virgin, pe care inca nu a apucat sa-l studieze pana acum din motive obiective (vezi lipsa de timp pt sters pe jos mereu si mereu). A trecut pe sub masa, printre picioarele scaunelor, peste barele de la scaunelul lui de masa, a miscat putin scaunele din loc, a scobit cu degetele in pardoseala (e un loc unde s-a spart si am avut un deja-vu cum spartura aia se va largi in perioada urmatoare fara o cauza aparenta :D), a manevrat usa de la balcon (inchis-deschis-inchis-deschis etc etc etc), a mancat putin nisip (mda, stiu ca e usor nefiresc sa ai nisip pe te-miri-unde la etajul 9 in Bucuresti, dar noi ne-am descurcat)... De fapt nici nu stiam ca am nisip in casa, dar Iulian l-a gasit intr-o scoica. Mi-am decorat plantele cu diverse pietre si scoici de la diverse mari si oceane. Si Iulian a apreciat efortul meu si, dupa ce mai intai a schilodit planta purtatoare de scoici de o frunzulita, a gustat putin nisip ascuns intr-o scoica, si putin pamant din planta. Apoi a gustat putin din usa de la aragaz, a inchis-deschis-inchis-deschis etc etc etc usa de la dulap, de unde a scos o Dilema veche de-a lui Tati pe care a incercat s-o manance, a iesit putin in balcon... Dupa masa ne-am retras in dormitor sperand intr-un somn linistit (eu), unde explorarea a continuat cu ridicari in picioare pe marginea canapelei si catararea pe calorifer(!), surubirea robinetului de la acelasi calorifer, gustarea lui and so on...

va urma (sunt convinsa!)...

2 comments

Scurt pe doi

... de fapt pe doua. Picioare. Ale lui Iulian. Folosite de catre el.
La 10 luni si cateva zile, l-am vazut ridicandu-se prima oara singur in picioare. A venit taras (caci de mers de-a busilea nici pomeneala, el tot in transee se afla) si s-a prins de scaunelul pe care tin laptopul si hop! s-a ridicat in picioare. Oricum, asta s-a intamplat din curiozitatea incomensurabila fata de laptop, nu fata de picioarele proprii :).

(tot am sperat sa mai povestesc de primele vacante ale Santiagului si de locurile pe unde am fost toti 3 vara asta, dar pe masura ce trece vremea, cred ca asta va intra la proiecte nefinalizate....)